گوگل یکی از بهترین جستجوگرها در اینترنت می باشد و خیلی از افراد در اینترنت از گوگل استفاده می نمایند. گوگل، نه تنها به عنوان بزرگترین پلتفرم تبلیغات و بازاریابی، بلکه به عنوان بهترین موتور جستجوی جهان نقش مهمی در زندگی ما دارد.
تایپ کردن کلمات و کلیدواژه های مختلف برای رسیدن به یک نتیجه خوب و قابل قبول در گوگل زمانبر است و شما مجبور هستید زمان بسیاری را صرف کنید تا به نتیجه دلخواه از آنچه هدف شما است برسید زیرا با تایپ یک کلمه یا کلید واژه خاص تمامی مطالب مرتبط برایتان نماش داده می شود و بسیاری از مواقع شما نتایجی نامرتبط دریافت می کنید
.
اپراتورهای جستجوی گوگل (Google Search Operators) چه هستند؟ علائم، کدها و کلماتی که در جستجوی خود وارد میکنید تا نتایج دقیقتری را دریافت کنید. در واقع، اپراتورهای جستجو، میانبرهایی برای دریافت نتایج دقیقتر هستند. زمانی که شما از اپراتورهای جستجو استفاده میکنید، در حقیقت به گوگل میگویید که نتایج جستجو را به شکل خاصی فیلتر کند. بنابراین، به جای آنکه صفحات متعددی از نتایج جستجوی بی ربط به دست آورید، تنها تعداد کمی لینک مرتبط را در نتایج جستجوی گوگل دریافت خواهید کرد.
دریافت تمام نتایج گوگل
به طور عادی، بیشتر کاربران به دنبال همۀ نتایج جستجو هستند. برای این کار کافیست عبارت مورد نظر خود را در گوگل جستجو کنید. با یک نگاه سطحی به نتایج جستجو، متوجه میشوید که تمام نتایج نشان داده شده لزوماً به گوشی آیفون ۶ مرتبط نیستند یکی از روشهای جستجوی حرفهای در گوگل استفاده از علامت نقل قول” ” است. قرار دادن کلمه کلیدی بین علامت نقل قول به گوگل میگوید تنها نتایجی را نشان دهد که این کلمه کلیدی در آن استفاده شده است. حال با استفاده از نقل قول گوگل نتایجی را به شما نشان میدهد که در عنوانشان از کلمه کلیدی “گوشی آیفون ۶” استفاده شده است.
خارج کردن یک کلمه از نتایج جستجو (اپراتور منفی –)
گوگل به نمایش نتایج نامرتبط برای یک کوئری جستجو، شهرت دارد. فرض کنید میخواهید مقالاتی درباره روابط ایران و عراق مطالعه کنید. مشکل این است که با جستجوی کلمه کلیدی “ایران و عراق”، بیشتر نتایجی که مشاهده میکنید درباره مسابقه فوتبال بین تیمهای ایران و عراق است. در چنین شرایطی، برای جستجوی حرفهای در گوگل کافیست با قرار دادن علامت (-)، کلمهی مورد نظر را از نتایج جستجو حذف کنید. برای مثال میتوانید کلمه “فوتبال” یا “ورزش” را از جستجوهای خود حذف کنید. توجه داشته باشید که بین علامت “-” و کلمه مورد نظر فاصله نباشد.
خارج کردن چند کلمه از نتایج جستجو (اپراتور منفی –)
با استفاده از روش قبل، میتوانید چندین کلمه را از نتایج جستجوی خود خذف کنید. برای این کار کافیست از اپراتور منفی به هر تعداد که نیاز دارید در جستجوی خود استفاده کنید. توجه داشته باشید بین هر کلمهای که می خواهید از نتایج حذف شود، فاصله قرار دهید.
خارج کردن عبارت Exact Match از نتایج جستجو
اگر با استفاده از ترفندهای بالا، باز هم به نتیجه دلخواهتان نرسیدهاید، میتوانید از گوگل بخواهید که یک عبارت را عیناً از نتایج جستجو حذف کند. در حقیقت این اپراتور جستجو، ترکیبی از اپراتور جستجوی نقل قول (“”) و اپراتور جستجوی منفی (-) است.
برای این کار کافیست از علامت منفی (-) استفاده کرده و عبارت مورد نظر خود را در علامت نقل قول قرار دهید. این علائم به گوگل میگوید که عبارت موجود در علامت نقل قول را عیناً از نتایج جستجو حذف کند.
اپراتور OR
در صورتیکه لازم نیست نتایج جستجویتان خیلی دقیق باشد اما باز هم میخواهید نتایج را به شکلی مدیریت کنید، بهتر است از دستور OR استفاده کنید.
این دستور به گوگل میگوید که تنها نتایج X یا Y را برایتان نمایش دهد. برای این کار کافیست بین دو کلمه کلیدی خود از دستور OR استفاده کنید. دقت داشته باشید OR باید با حروف بزرگ نوشته شود.
توجه داشته باشید اولین کلماتی که قبل و بعد از دستور OR قرار میگیرند در نتایج اعمال میشوند. همچنین، روش دیگر برای استفاده از دستور OR این است که به جای استفاده از کلمه OR، از علامت (|) استفاده کنید
سفارشیسازی اپراتور جستجوی OR
جهت سفارشیسازی (Customize) اپراتور جستجوی OR میتوانید آن را با هر یک از دستورات قبل ادغام نمایید. سفارشیسازی دستور OR زمانی کاربرد دارد که قصد جستجوی عبارات خاصی در گوگل را دارید.
دریافت نتایج بیشتر با اپراتور جستجو Wildcard (*)اپراتور
اگر میخواهید در جستجوی حرفهای در گوگل نتایج مرتبط بیشتری به دست آورید، میتوانید از اپراتور جستجو Wildcard استفاده کنید. این دستور با علامت (*) استفاده میشود.
با قرار دادن دستور * در کوئری جستجو، دیگر متغیرهای آن عبارت را نیز مشاهده خواهید کرد. برای مثال، اگر قصد دارید درباره دو موضوع صحبت کنید، میتوانید در جستجوی خود از و یا & (and) استفاده کنید. بنابراین این کوئری جستجو، نتایج مرتبط با هر دو کلمه کلیدی را به نمایش میگذارد.
اضافه کردن کلمه به نتایج جستجو (اپراتور +)
اگر قصد دارید درباره یک موضوع در گوگل جستجو کنید و میخواهید مطمئن باشید که درباره شاخهی خاصی از آن موضوع است (یا درباره یکی از زیر شاخههای آن صحبت میکند)، میتوانید کلمه یا عبارت مورد نظر خود را با استفاده از علامت (+) به جستجوی خود اضافه کنید. به این ترتیب، نتایج جستجویتان دقیقتر خواهند بود. روش استفاده از این دستور، دقیقاً مشابه دستور (-) است، با این تفاوت که به جای آن از علامت (+) استفاده میشود.
پیدا کردن کلمات کنار یکدیگر (AROUND X) اپراتور
اپراتور جستجوی AROUND (X)، یکی از بهترین دستورات برای جستجوی حرفهای در گوگل است که عملاً کسی از آن استفاده نمیکند. تصور کنید مقالهی بسیار خوبی را قبلاً مطالعه کردهاید، اما عنوانش را فراموش کردهاید. حال، یک بار دیگر به آن مقاله احتیاج دارید. تنها چیزی که از عنوان آن صفحه به یاد دارید شاید دو کلمه باشد. حال چگونه باید این مقاله خاص را در بین نتایج جستجوی گوگل پیدا کنید؟ اینجا دقیقاً همان نقطهای است که اپراتور AROUND (X) به کار میآید. در این دستور، X تعداد کلماتی است که بین دو آن دو کلمه که به یاد دارید وجود دارد. به این ترتیب، اگر تنها کلمهی ابتدایی و انتهایی عنوان آن مقاله را به یاد دارید، کافیست آن دو را در جستجوی خود وارد کنید و به جای X تعداد کلماتی که حدس میزدید بین این دو عبارت قرار داشتند را وارد کنید
تنها نتایجی را به دست میآورید که دو عبارت “content marketing” و “video” به فاصله ۵ کلمه از یکدیگر قرار دارند. این دستور زمانی به کار میآید که قصد دارید صفحهای را پیدا کنید که درباره دو موضوع متفاوت صحبت کردهاند.
مشاهده ایندکس یک سایت در گوگل (:site) اپراتور
احتمالا برای شما هم پیش آمده که بخواهید نتایج جستجویتان تنها از یک وبسایت باشد. برای این کار میتوانید از اپراتورهای جستجوی گوگل استفاده کنید. برای چنین جستجوی حرفهای در گوگل کافیست در ابتدا دستور :site را در باکس جستجوی گوگل وارد کنید و سپس، بدون هیچ فاصلهای، آدرس وبسایت مورد نظر خود را وارد کنید.
قدرت واقعی دستور :site زمانی مشخص میشود که این دستور را با یک کلمه کلیدی وارد کنید. به این ترتیب، خواهید توانست نتایج جستجوی مرتبط با کلمه کلیدی مورد نظرتان را در یک وبسایت خاص جستجو کنید.
شما میتوانید کلمه کلیدی مورد نظر خود را قبل یا بعد از این دستور استفاده کنید. همچنین، شما قادر هستید تا هر یک از دیگر اپراتورهای جستجوی گوگل را با این دستور ادغام کنید. در حقیقت، این دستور به شما اجازه میدهد تا صفحات ایندکس شدهی یک سایت را بررسی کنید که این موضوع برای کارشناسان سئو بسیار ارزشمند است.
پیدا کردن وبسایتهای مرتبط (:related) اپراتور
گاهی اوقات ممکن است برای در اختیار داشتن منابع بیشتر، بخواهید وبسایتهایی مشابه با وبسایتی دیگر را پیدا کنید. در چنین، شرایطی باید از دستور :related استفاده کنید. برای استفاده از این جستجوی حرفهای در گوگل کافیست پیش از وارد کردن آدرس سایت مورد نظر، دستور :related را وارد نمایید. گوگل، وبسایتهای مشابه با URL مورد نظر را به شما نمایش میدهد.
یافتن اطلاعات درباره سایتها (:info) اپراتور
برخی اوقات، ممکن است به اطلاعات بیشتری درباره یک سایت نیاز داشته باشید. با اضافه کردن دستور :info پیش از URL وبسایت مورد نظر، میتوانید اطلاعات بیشتری درباره آن سایت به دست آورید.
اپراتور (:cache)مشاهده نسخههای Cache شده سایت
اگر میخواهید نسخه قدیمیتر یک سایت را مشاهده کنید، گوگل میتواند به شما کمک کند. گوگل به شما اجازه میدهد که با اضافه کردن دستور :cache پیش از URL سایت مورد نظر، آخرین نسخه کَش شده آن در گوگل را مشاهده کنید.
جستجوی یک نوع دامنه خاص در گوگل
اپراتور جستجوی :site از این دستور میتوانید برای جستجوی یک نوع دامنه خاص در گوگل استفاده کنید. فرض کنید به دنبال سایتهایی هستید که پسوند دامنهشان ir. است. همچنین، میتوانید از این دستور به همراه کلمات کلیدی استفاده کنید.
جستجو در چند نوع دامنه در گوگل
اگر دستور OR که در بالا آن را معرفی کردیم را با دستور :site ادغام کنید، میتوانید چند نوع دامنه را در گوگل جستجو کنید.
جستجوی هشتگ در گوگل (اپراتور #)
اگر قصد دارید کمپینی در شبکههای اجتماعی راه اندازی کنید، میتوانید با استفاده از گوگل هشتگهای مرتبط و معروفی که در شبکههای اجتماعی استفاده شدهاند را پیدا کنید.
برای این کار کافیست ابتدا علامت هشتگ (#) را تایپ کرده و کلمه کلیدی مورد نظر خود را وارد کنید. دقت داشته باشید کلمات موجود در هشتگ شما به یکدیگر چسبیده باشند. در فارسی برای ایجاد هشتگ چند کلمهای از علامت (_) برای ارتباط دادن کلمات استفاده میشود.
جستجو از طریق رشته اعداد
گوگل میتواند نتایج جستجو را بر اساس اعدادی که به آن میدهید به شما نشان دهد. این جستجوی حرفهای در گوگل زمانی کاربرد دارد که میخواهید محصولی را خریداری کنید. برای این کار باید یک محدودۀ قیمت را برای محصول خود در نظر گرفته و آن را در گوگل جستجو میکنید. به این ترتیب، گوگل نتایج مرتبط با محصول شما را نمایش میدهد.
به منظور این کار، باید پائینترین و بالاترین قیمت را مشخص کنید و دستور (..) را بین قیمتها قرار دهید.
یافتن کلمات کلیدی در عنوان صفحه (اپراتور :intitle)
با وارد کردن دستور :intitle و کلمه کلیدی مورد نظر، گوگل به شما وبسایتهایی را نمایش میدهد که از این کلمه کلیدی در عنوان صفحهی خود استفاده کردهاند.
یافتن عبارت کلیدی در عنوان صفحه (اپراتور :allintitle)
این دستور نیز مانند دستور بالا عمل میکند، با این تفاوت که به شما اجازه میدهد یک عبارت را در عنوان صفحه پیدا کنید. برای استفاده از این دستور باید کد :allintitle را پیش از کلمه کلیدی مورد نظرتان وارد کنید.
یافتن کلمات کلیدی در محتوای صفحه (اپراتور :intext)
عملکرد این اپراتور جستجو، دقیقاً مانند دو دستور قبلی است. دستور :intext به شما اجازه میدهد تا یک کلمه کلیدی خاص را در محتوای صفحات وب جستجو کنید. اگر معمولاً به دنبال مقالات و پستهای وبلاگی هستید، این نوع جستجوی حرفهای در گوگل به شدت به شما توصیه میشود
یافتن یک عبارت در محتوای صفحه (اپراتور :allintext)
مانند دستور :allintitle، اپراتور جستجوی :allintext به شما اجازه میدهد تا یک یا چند عبارت را در محتوای صفحات وب در گوگل جستجو کنید.
یافتن کلمات کلیدی در انکر تکستها (اپراتور :inanchor)
این دستور مخصوص متخصصان سئو است! با استفاده از اپراتور جستجوی گوگل :inanchor از گوگل میخواهید صفحاتی که کلمه کلیدی خاصی را در انکر تکست خود دارند را پیدا کند.
یافتن عبارات کلیدی در انکر تکستها (اپراتور :allinanchor)
دستور :allinanchor درست مانند تمام دستورات “all” که در بالا اشاره کردیم، عمل میکند. با استفاده از این دستور میتوانید عبارات کلیدی خاص در انکر تکستهای سایتها را مشاهده کنید. اگر کارشناس سئو یا تولیدکننده محتوا هستید، استفاده از این دستور به شما کمک خواهد کرد.
یافتن کلمات کلیدی در URL سایت (اپراتور :inurl)
آیا تا به حال URL یک صفحه را فراموش کردهاید؟ یا بخواهید صفحاتی را پیدا کنید که درباره موضوع خاصی هستند؟
با استفاده از دستور :inurl میتوانید در هر یک از شرایط بالا، وبسایت مورد نظر خود را پیدا کنید. زمانی که از دستور :inurl برای جستجوی حرفهای در گوگل استفاده میکنید، گوگل صفحاتی که از کلمه کلیدی مورد نظر شما استفاده کردهاند را برایتان نمایش میدهد.
یافتن عبارت کلیدی در URL سایت (اپراتور :allinurl)
این اپراتور جستجو از دستور قبلی نیز مهمتر است. دستور :allinurl به شما امکان میدهد سایتهایی که از یک عبارت کلیدی در URLشان استفاده کردهاند را پیدا کنید.
یافتن محتوا بر اساس نویسنده (اپراتور :allinpostauthor)
محتوایی که توسط یک اینفلوئنسر نوشته شده باشد برای گوگل بسیار مهم است. اگر میخواهید مقالاتی که توسط یک اینفلوئنسر نوشته شده است را بخوانید، کافیست از دستور :allinpostauthor استفاده کنید.
در کنار این دستور، دستور دیگری با عنوان :inpostauthor نیز وجود دارد، اما از آنجایی که تنها به شما اجازه جستجوی یک کلمه را میدهد (به جای یک عبارت)، عملاً دستور بی استفادهای است.
محدود کردن جستجو به یک موقعیت جغرافیایی خاص (اپراتور :loc)
اگر در حال کار بر روی سئوی محلی هستید، جستجوی محلی در گوگل مخصوص شماست! اگر قصد هدفگیری کاربران در یک منطقه خاص را دارید، جستجو بر اساس موقعیت جغرافیایی بسیار مفید خواهد بود. برای این کار کافیست پس از وارد کردن کلمه/عبارت کلیدی مورد نظر از دستور :loc استفاده کنید.
این دستور در حقیقت، www را حذف میکند. به این ترتیب، هر صفحهای که با www آغاز شود از نتایج جستجو حذف میشود.
یافتن تعریف یک کلمه (اپراتور :define)
استفاده از دستور :define مترادف و معنی هر کلمهای را برایتان پیدا میکند. برخلاف دیگر اپراتورهای جستجوی گوگل، این اپراتور از عبارت نیز پشتیبانی میکند. این دستور فعلاً برای زبان فارسی کاربرد ندارد.
جستجو بر اساس یک بازه زمانی (اپراتور :daterange)
دستور :daterange نتایج جستجو برای یک بازه زمانی مشخص را به شما نمایش میدهد.
البته استفاده از این دستور بسیار دشوار است زیرا از تقویم Julian استفاده میکند که بسیار عجیب و غریب است. با این حال، با استفاده از مبدلهای تقویم آنلاین میتوانید از این اپراتور جستجو برای جستجوی حرفهای در گوگل استفاده کنید.
جستجو بر اساس نوع فایل (اپراتور :filetype)
اگر به دنبال یک نوع فایل خاص هستید، میتوانید از اپراتور جستجوی :filetype استفاده کنید. این دستور زمانی کاربرد دارد که شما به دنبال یک فایل خاص برای مثال PDF یا ZIP هستید. به این ترتیب پیدا کردن فایل و دانلود آن برایتان آسانتر خواهد شد.